Jak ugrilovat vepřovou kýtu

Grilování kýty je dnes moderní i přesto, že právě maso z kýty je velmi suché a vyžaduje pracnější přípravu. Bez napíchání (naložení) a prošpikování kýtu raději ani negrilujte. Kýta má 100% výhodu ve velkém objemu masa použitelného ke konzumaci a hodí se tak pro opékání na slavnostech, svatbách, kde je větší pohyb jedlíku a kde není čas na pracné ořezávání masa, jak jsme zvyklí u grilování selete.

Nálev na napíchání:

  • 1 l vody
  • 0,1 l oleje
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžíce soli (na 1kg masa cca 2g soli)

Nálev připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí, přidáme sůl podle váhy masa a necháme ho projít varem. Po vychladnutí nálev musíme přecedit přes jemný cedník nebo plátno, jinak si při napichování zacpeme injekční jehlu.

Marináda na potírání:

  • 2 l piva
  • 0,1 l oleje
  • 8 ks stroužků česneku
  • 5 lžic gril. koření
  • 2 lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1 lžička vegety

Postup:
1) Kýtu nejprve prošpikujeme. Slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit. Omytou, očištěnou zeleninu (mrkev, petržel) nakrájíme také na hranolky. Zeleninové nudličky spolu s mraženou slaninou, pomocí tenkého nože vpravíme rovnoměrně do kýty. Zeleninu lze vynechat ale stojí za to si pohrát, dodá kýtě skvělou vůni a aroma.

2) Poté je třeba kýtu napíchat nálevem a uložit na 2-3 dny předem před samotným grilováním na chladném místě, kde je teplota mezi 8-10°C.

3) Kýtu napíchneme na rožeň, nemusíme balit do alobalu, ale obalení do 2 – 3 vrstev snižuje možnost připálení. Kýtu grilujeme cca 5hodin (podle velikosti), v průběhu grilování potíráme marinádou a to hlavně po každém ořezání masa. Maso postupně okrajujeme zhruba po 0,5 – 1 cm plátcích. Pokud používáte gril s bočním topeništěm, odkapávající tuk nekape do rozpáleného popela, maso je zdravější a méně často se připálí.

4) Ke grilovanému masu podáváme přílohy jako je např. křen, hořčice, okurky, cibulky a černý chléb, dobře vychlazené pivečko nebo dobré vínko.

Půjčujemegrily.cz

Půjčovna na rodinném statku
Velké Albrechtice 169
74291, Velké Albrechtice

+420 775 190 712
po-pá: 13:00-17:00

info@pujcujemegrily.cz