Jsme v Česku a co tedy vše můžeme na grilu na gyros připravit?
Tak určitě pokud nemůžete zapomenout na Vaší báječnou dovolenou na některém z Řeckých ostrovů, pak je jasné, že se na jehle objeví klasický gyros nebo jeho počeštěné varianty nebo naopak kebab, pakliže Vám učarovalo třeba Turecko.
Jenže rožeň je rožeň, ta zvládne ledasco a naše české jazýčky mají rády trošku jiné chutě. Gril Vám samozřejmě umožní snadno točit klasiku ať už je na jehle horizontální nebo vertikální.
Ugrilujete kuře, malou krůtu, můžete zkusit menší kýtu, někteří borci umí velmi dobře připravit, naložit a grilovat bůček, dokonce jsem někde zahlédl grilovat malé selátko. Když budete chtít zapojit více fantazie a na jehle si užít více barevnosti, co takhle zkusit šašlík nebo velké ražniči, prostřídat různé druhy masa se zeleninou, paprikou, cibulí, ale hlavní kouzlení spatřuji ve správné volbě, kombinaci a naložení masa a výběru koření. No už se mi zbíhají sliny.
Berte v úvahu tyto výhody a zkuste gril z naší půjčovny: Na grilu na gyros si můžete navolit poměrně přesně výkon hořáků a nic se Vám tak nespálí, můžete topit jen s vybranými hořáky, takto samozřejmě šetříte energii a nežhavíte do prázdna. Mastnota nekape nikam do ohniště, tím pádem se nic nepřepaluje a grilovaní je velmi zdravé, stejně tak odkrajované maso padá dolů do misky, kde jej snadno sesbíráte. Pod dnem najdete zkapaný omastek, víte sami, jaká je to s chlebem pochoutka. Větší kusy můžete zabalit do 3 vrstev alobalu a lépe je tak propéct nebo jít hned na kůrčičku a krájet šťavnaté masíčko od počátku.
Ještě jsem narazil na velmi chutný recept, který by Vám mohl chutnat, protože proti gyrosu, jak jej znáte z dovolené, je tohle úplná raketa:
KONTOSOUVLI – VEPŘOVÝ GYROS NA HORIZONTÁLNÍ JEHLE